Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szakíts, ha bírsz - a békés búcsú alapszabályai

2011.11.04

 

ujszakitas_tk3s_1770244highres_neon_cikk_lead_fill_424x283.jpg

 

Mindig szemtől szembe szakíts!

Ritka görény dolog levélben, e-mailben vagy (Joe Jonas mintájára) sms-ben szakítani, bármennyire is csalódtál a másik emberben. Ha nem vállalod a szemtől szembeni diskurzust, magadról állítasz ki szegénységi bizonyítványt: csak a gyáva, gyerekes, bizonytalan emberek tesznek ilyet. Fontos, hogy a szakítás mindig négyszemközt történjen, olyan helyen, ahol senki sem zavar benneteket.

Ne csinálj Mónika-show-t az elbocsátó szép üzenetből!

Bár nyilván felmerül benned, hogy párod micsoda fájdalmat okozott azzal, hogy megcsalt/hazudott/kibeszélt/megalázott/megütött stb., az egyetlen kulturált út a szakításra az, ha elkerülöd az a, ordítozást, b, a verekedést és a c, sírást. Szépen, értelmesen, civilizáltan vitassátok meg a dolgokat, nem kell új Jerry Springer-show-t rendezni a kisszobában.

Mondd el, miért szakítasz!

Ha egy csepp tisztelet is van benned a másik iránt (és miért ne lenne, ha egyszer ő volt az egyik legfontosabb ember az életedben?), akkor leülsz vele és őszintén elmondod neki, miért nem szeretnél többé a kedvese lenni. Ne feledd, nagyon sokszor nem rajta és az ő viselkedésén múlik a döntésed, hanem saját lelki világodból fakad: mondjuk nem vagy belé szerelmes vagy másért dobog a szíved. Akárhogy is legyen, az exednek joga van tudni, miért döntöttél úgy, ahogy.  

Ne hagyd, hogy reménykedjen.

Ha egyszer úgy döntöttél, hogy megválsz a kedvestől, ne próbáld szépíteni a dolgokat. "Tartsunk egy kis szünetet, aztán majd meglátjuk", "Még nem állok készen arra, hogy elkötelezzem magam, de ez még változhat", "Nem vagyok beléd szerelmes, de egy kis szünet után beléd eshetek..." - ezek egytől egyig olyan mondatok, amelyek csak fölösleges reményeket ébresztenek a másik ember szívében. Ne rángasd őt, csak mert kényelmes dolog, ha van, aki szeret és vár rád: ez szemét és önző viselkedés volna részedről.

Nincs szükség búcsúszexre!

A lehető legrosszabb dolog, amit tehetsz a búcsúszex. Fájdalmas lesz, és még jobban fogtok kötődni egymáshoz - bőven elég, ha megölelitek egymást, esetleg puszit adtok egymás arcára. Minden egyéb további komplikációkhoz vezet... 

Hagyd, hogy az exed túltegye magát rajtad.

Azt már megbeszéltük, hogy létezik barátság szakítás után, de meg kell várni, amíg eljön az ideje ennek. Ha folyton keresgéled az exet, csak mert unatkozol vagy egy kis ego-tuningra vágysz, voltaképpen szadista módjára viselkedsz. Hagyd, hogy megélje a gyászt, feldolgozza a tanulságokat és újra nyitni tudjon.

Ne tálald ki kapcsolatotok titkait senkinek.

Odáig oké, hogy egy barátnővel vagy egy haverral megosztod néhány problémádat, de annak semmi értelme nincs, hogy fűnek-fának kiteregesd a közös szennyeteket. Ez egyrészt nem tartozik senkire, másrészt nem igazságos csak a te nézőpontodból tálalni a történteket, harmadrészt pedig megaláztatást és szégyent hoz mindkettőtök számára. A párkapcsolati problémák csak két emberre tartoznak, ezért még az új kedveseddel se vitasd meg ex-barátod/barátnőd ballépéseit és hiányosságait. 

Ha ezeket az alapszabályokat betartod, a szakítás lényegesen civilizáltabb és emberibb lesz, de természetesen a fájdalmat így sem spórolhatja meg senki. Sokszor viszont a fájdalomból és annak elengedésből tanuljuk a legtöbbet, ne feledd.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.