Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jön a Ne Vásárolj Semmit Nap - kibírod?

2011.11.21

Idén november 25-re esik a Magyarországon is közel évtizedes múlttal rendelkező Ne Vásárolj Semmit Nap. Ha mindenki akkora ökológiai lábnyomot hagyna maga után, mint egy átlagos magyar, csaknem dupla ekkora bolygóra lenne szükségünk, idén pedig már szeptemberben feléltük az ez évre rendelkezésünkre álló ökológiai erőforrásokat – mondta el Nagy Gréta, a Dandelion Környezetvédelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetője. A tudatos fogyasztás ünnepe kapcsán a szakértő hozzátette: „A cserélgetés egy jó formája az újrahasznosításnak, egyben felelősségteljes gondolkodásra vall: a megunt dolgaink más számára értékesek lehetnek, így azokat hozzáférhetővé kell tennünk. Erre remek lehetőséget biztosítnak a különböző tematikus platformok, események.”

Mi is az az ökológiai lábnyom?
Az ökológiai lábnyom egy erőforrásmenedzselésben és társadalomtervezésben használt érték, ami kifejezi, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez. A kifejezés William Rees és Mathis Wackernagel kanadai ökológusoktól származik. Ez az érték kiszámítható egyes emberekre, csoportokra, régiókra, országokra vagy vállalkozásokra is. (Forrás: Wikipédia.hu)


A MOM Kulturális Központban lesz TeszVesz Cserebere Nap is, ami ugyan csak egyszeri esemény, de a környezettudatos magatartást és tudatos fogyasztást nemcsak ezen a napon gyakorolhatják a felhasználók: az online piactéren szeptembertől nemcsak adni-venni, de cserélgetni is lehet.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.