Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sovány modell kontra az igazi nő - melyik a jobb?

2011.10.20

anorex_vs_dagadt.jpg

Szerinted melyik sorozat "egészségesebb" a néző önértékelésére? A How To Look Good Naked, ami átlagos nőkön mutatja be, hogyan lehetnek elégedettek a testükkel vagy a Next Top Model, ami vékony, wanna-be modell lányok küzdelméről szól? Eláruljuk: egyik sem jobb a másiknál!

 


Egy kutatásban (amit jövőre publikálnak a Journal of Social and Clinical Psychology-ban) 120 egyetemista nő vett részt, akiket három csoportra osztottak: 40-en a pozitív énképet ösztönző sorozatot nézték, 40-en a továbbra is vékony ideált sugalló műsort és 40-en egyszerű természetfilmet. A kutatók a műsorok előtt és után letesztelték a résztvevők hangulatát, feszültségüket és elégedetlenségüket a testükkel kapcsolatban. Meglepő eredményre jutottak: az egyetlen műsor, ami pozitív hatással volt ezekre a dolgokra, a dokumentumfilm volt! A másik kettő vagy rontotta az önérzetüket vagy egyáltalán nem volt hatással rájuk.


 


A kutató szerint a probléma ott van, hogy az ilyen jellegű műsorok két fajta nő kategóriáját határozzák meg: a vékony modellt és az úgynevezett "igazi nőt". Kialakítják az "igazi nő" fogalmát, aki visszautasítja a vékony ideált, viszont ugyanúgy dolgozni, javítani szeretne testképén. Röviden, a hangsúly még mindig a vonzerőn van.A vékony ideál azt sugallja, hogy a vonzerőhöz mindenképpen szükséges a vékony testalkat. Ez amolyan alapkövetelmény az életben, ugyanúgy, mint a boldogság, a társas értékek vagy a siker. Azok a műsorok, amik a testképre helyezik a hangsúlyt,

ugyanazokat az értékeket sugallják

, annak ellenére, hogy nem ez lenne az eredeti cél. Az átlagos testalkatú nőkről szóló műsor középpontjában is a test, a megjelenés áll. Ugyanolyan önértékelési problémákkal küszködő nőkről van szó, akik azon dolgoznak, hogy javítsanak testképükön.


 


Magyarán, ha jobban akarod érezni magad a bőrödben az ilyen sorozatok helyett inkább nézz meg egy szép természetfilmet vagy egyszerűen kapcsold ki a tévét és menj el sétálni..

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.