Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ezért nem tudsz lefogyni

2014.05.20

 Ma már jól ismert tény, hogy az emberek táplálkozási szokásait jelentősen befolyásolja aktuális lelki -, érzelmi állapotuk. Talán veled is előfordult, hogy pusztán érzelmi okból nyúltál ropogtatni valóért, édességért, noha nem is voltál éhes vagy nem tudtad racionálisan megmagyarázni falás-kényszered. Bármennyire is figyelsz a diétádra és esetleg még sportolsz is rendszeresen, ha nem oldod fel magadban a lelki okait a túlsúlyodnak, a berögzült hibás étkezési szokásaidnak, nem fogod elérni a célod. A fogyókúra ugyanis a legtöbb esetben a test sanyargatásáról szól, holott a valódi cél a lelki harmónia és a fizikai egészség kitűzése kellene, hogy legyen. Ismerd meg az okait, mik gátolhatják, hogy elérd kívánt célod!

 

A  cukor, a só és a zsír fogságában

Az élelmiszeripar fejlődésével számos olyan csábító élelmiszerrel találkozhatsz az áruházak polcain, melyek jelentős ízélménnyel kecsegtetnek, ugyanakkor valódi tápértékük alig van. Ilyenek a chipsek, sós rágicsák, az üdítők, a különféle édességek.
Ha túl sokat fogyasztasz ezekből az ételekből, azok megváltoztatják az agy működését és arra kondicionálnak, hogy folyamatosan keresd az ingert. Ez olyan mértékű pszichés függőséghez vezethet egy idő után, hogy teljesen elvesztheted a tudatos kontrollt az evési szokásodon. Az így létrejött viselkedést kondicionált hiperevésnek nevezi a szakzsargon, mely fogalmat David A. Kessler, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet – FDA – volt elnöke Muszáj annyit enni című könyvében definiálta részletesen.

Lelki problémák és étkezési zavarok

A nem természetes ételek mellett a különböző érzelmi minták is hatással vannak étkezési szokásodra. Mind a harag, mind a szomorúság arra késztethet, hogy evéssel vezesd le a feszültséged. Így ha nehéz érzelmi helyzetbe kerülsz, ne csodálkozz, hogy megint a konyhában vagy ennivaló után kutatva.

Ha rendszeresen ilyen pótcselekvéshez nyúlsz, amikor érzelmi válságba kerülsz, könnyen kialakulhat egy olyasfajta függőség, mint amit a hiperevésnél leírtak. Ahogy egyre többször ismétlődik az a folyamat, hogy egy falat sütivel, egy kis sós rágcsával vigasztalod magad vagy ezzel oldod a stresszt, az idegpályák egy idő után összekötik a megkönnyebbülés élményét az evéssel, így az asszociáció még erősebbé válik.

Ugyancsak veszélyes lehet, ha mindennapos stressznek teszed ki magad, mert ez is kiválthatja a túltáplálkozás reflexét. Ha felfokozott érzelmi állapotban vagy, akkor egy-egy inger jobban hat rád, egy picit több élénkséget generál. Így például, ha növekszik a feszültségszinted, az addig közömbös inger (például egy süteményes tál) hirtelen megnövekedett hatóerőre tesz szert. Magyarán sokkal kevésbé leszel képes ellenállni a csábításnak, holott nyugalmi állapotban nem érzel késztetést az evésre. Figyeld meg, hogy a mozikban egy izgalmas film mekkora evéskényszert képes generálni, hogyan fogy el alig másfél óra alatt egy 5 literes popcorn!

De hasonlóan generálhat étkezési zavart, ha nem vagy képes elfogadni önmagad, nem hiszel magadban, és pótcselekvésekkel próbálod túlélni a mindennapokat. A szeretethiány, az el nem ismertség, vagy a meg nem értettség érzése is sokszor fordul túlevésbe, egyfajta pótlékként a hiányzó és meg nem kapott érzelmekért, elismerésért. Akkor is nehéz lesz kontroll alatt tartani a testsúlyod, ha magadba fojtod az érzelmeidet, és ahelyett, hogy vállalnád az érzéseidet és gondolataidat, más kerülőutakat keresel pótcselekvés (pl. nassolás) formájában.

Vedd kezedbe a rossz szokásaid, még ma!

Minél hamarabb hozol tudatos döntéseket a szokásaidat illetően, annál hamarabb leszel képes úrrá lenni a berögzült megszokásokon. Az alábbi tippek segíthetnek, hogy újra önmagad légy!

  • Ismerd meg önmagad, derítsd ki, milyen érzelmi helyzetekben nyúlsz a vigasz táplálkozáshoz!
  • Tegyél határozott lépéseket a felismert negatív minták megváltoztatására.
  • Tegyél rendszeresen a stressz ellen, tanulj meg tudatosan relaxálni! Segíthet a rendszeres sport, a meditáció gyakorlása, jógázás, a reiki kezelés is, akár terápias formában.
  • Teremts nyugodt légkört az étkezésnek, egyél lassan, jól megrágva naponta többször, inkább kevesebbet!
  • Válassz természetes, minél kevésbé feldolgozott élelmiszereket. A legjobb, ha otthon magadra főzöl, akkor is, ha most úgy látod, hogy ez több idővel jár. A természetes ételek ízei jótékony hatással lesznek a kedélyállapotodra és segítenek újra egyensúlyba kerülni.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.