Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tippek, hogy be tudd osztani az időd

2012.02.20
 

A halogatás nem jó dolog, de sokan egyszerűen képtelenek leszokni róla. Amellett, hogy a halogató embert állandóan piszkálják a szülei, tanárai, főnöke, társai azért, hogy mindent az utolsó (utáni) pillanatban old meg, az ilyen életmód mérhetetlen stresszel is jár. Amikor még bőven van időd tanulni, nem érzed a közelgő határidő súlyát, ezért motiválatlan maradsz. Miért is állnál neki, hiszen bőven van még idő! Ahogy egy kedves tanárom mondta annak idején "a gyerek csak akkor tanul, ha már szorul a hurok".

 

Viszont előbb-utóbb, néhány keményebb stresszhelyzet után, amikor már tényleg inkább a fejlövést választanád, ahelyett, hogy neki kelljen állni annak a félelmetes, megoldhatatlan, hatalmas feladatnak, amivel már hetek óta szemezel, lehet, illene átgondolni a dolgokat. Miért esel bele mindig ugyanabba a hibába? Miért mindig ez a vége? Miért vagy képtelen nekiállni bárminek is időben?

 

Egy friss kutatás szerint több tényezőtől is függ, kiből lesz "beteges halogató":

 

  • Az egyik legmeghatározóbb tényező, ha valakinek túlságosan szigorú apa mellett kellett felnőnie, akivel nem lehetett kompromisszumot kötni, főleg nem visszaszólni neki. Egy megoldás maradt a lázadásra: a halogatás.

  • Ártalmas az is, ha az ember túl sokat agyal azon, ki mit gondol róla. Nagyon fontos az image és hát halogatni még mindig jobb, mint felvállalni, hogy képtelen vagy megcsinálni valamit, nem?

  • A társadalmi elvárások is nagy szerepet játszanak az ilyen attitűd kialakulásában. Pontosabban az, hogy a pontosságot úgy általában senki sem díjazza. Elvárni elvárják, de sehol egy jutalom, ha az ember mindennel percre pontosan végez. Akkor meg mi értelme?

Így gyógyítsd:

  • Vedd körül magad aktív, akaraterős emberekkel! Ilyen társak mellett kellemetlenül érzed majd magad, ha állandóan halogatsz, ezért kénytelen leszel felvenni az ütemet, így javítva teljesítményeden.

  • Csak kezdd el valahol és haladj apró lépésekben. Például, ha van egy hosszabb beadandó, amit meg kell írnod, ne úgy tekints rá, mint egy hatalmas feladatra. Írj először csak egy bekezdést. Vagy két mondatot. Vagy akár egy-egy szót. Idővel pedig bővítsd, hasonló ütemben, amíg egyszer csak azon nem kapod magad, hogy hoppá, kész is vagy!

  • Jutalmazd meg magad! Először szokatlan lehet, de idővel ráállsz és be fog válni. A cél adott: végezni egy feladattal (legyen bármilyen jellegű). Ha megcsinálod, megnézhetsz egy részt a kedvenc sorozatodból, vagy kimehetsz a konyhába nasizni, esetleg Facebookozni kicsit. Minél előbb ki akarsz kapcsolódni, annál előbb végezned kell a feladattal.

  • Dicsekedj! Már említettük, hogy a halogató embereket mélységesen érdekli, ki milyen véleménnyel van róluk. Így nem csoda, ha szeretik példás rendben tartani Facebook (vagy akármilyen másik) profiljukat és gondosan odafigyelnek, mit osztanak meg. Írd ki a célod, majd írd ki azt is, ha végeztél vele! Ha mások is látják, mi dolgod van, kénytelen leszel teljesíteni, "nehogy beégj", ráadásul, ha végzel, már csak a lájkokat és dicséreteket kell begyűjtened. Jól hangzik, mi?

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.